Om en duftende overraskelse

Jolie Madame I mai 2018

Vi hagemennesker farter fra sted til sted utover høsten for å kapre godbiter til ei billig penge. Jeg hadde vært en runde for å se etter roser, og hadde som nest siste stoppested Kroken hagesenter i Sandefjord. Der stod fem azaleaer til 100 kr stykket. To «Klondyke» og tre «Jolie Madame». Helt ukjente vekster for min del.
Azalea er som kjent bladfellende rhododendron. Vanlig rhododendron dufter ikke (det er visstnok noen få unntak).  Derfor  hadde det ikke vært aktuelt å innføre dem i hagen vår sjøl om blomsterprakten er fristende. Madammene og gullgraverplantene blei likevel kjøpt. Stor var overraskelsen da de stod i blomst i mai året etter og omgav seg med duft som den nydeligste parfyme! Nå ja, det var en uoverveid uttalelse, ta opplysningen om parfymen med ei klype salt. Hva som karakteriserer nydelig parfyme, har jeg lite greie på. Her må de med sminkebord uttale seg. Men uansett, de lukter som når et svært, overparfymert kvinnemenneske passerer rett foran nesa di. Kanskje det er derfor Jolie Madame har fått navnet sitt! Bildene under viser azalea fra hagen, alle med duft.

Klondyke I

Irene KosterBerry RoseDaviesii II mai 2018Fragrant star I mai 2018Northern Hi-lights I mai 2018

Fantes det flere azaleaer med duft?
Det finnes en mengde sorter azalea, men utvalget er forholdsvis lite i de hagesentrene jeg har vært innom i Vestfold fra Rom hagesenter i Slagen og sørover til Larviksdistriktet. Og sortene varierer med hensyn til duft. Når buskene blomstrer, er det enkelt å avgjøre om de dufter. Verktøyet midt i fjeset med de to kanalene er jo bestandig tilgjengelig, men de er ikke brukbare før og etter blomstring.
Jeg vet ikke om så systematisk oppbygd nettside om azalea som Rosenposten om roser. Men noe stoff finnes. På Fragrant Rhododendrons & Azaleas ligger  det  OK informasjon og bilder. De fleste azaleane i hagen her har jeg kjøpt på andre sida av Oslofjorden hos Vestby planteskole på Hafslundsøy ved Sarpsborg.  Munkedals Plantskola som ligger midtveis mellom Strømstad og Gøteborg, selger azalea.
En overraskelse til: Vanlig rhododendron har gjort seg ferdig med blomstringen en gang i juni. Men azalea har faktisk noen sorter som blomstrer i fellesferien. Mindre størrelse på blomstene, men med duft. «Millenium», «Parade» og «Popsicle» er tre representanter for disse. Foreløpig har de ikke blomstra såpass at jeg kan legge ut skrytebilder.
Buskene har ikke problemer med vintrene her i sone 3, og har du vanlig rhododendron i hagen, vil også azalea trives. Noen sorter er dessverre utsatt for mjøldogg. Irene Koster har sett stygg ut på ettersommeren et par år, men har ikke vært angrepet under blomstring. De to eksemplarene jeg har, står dessuten inneklemt mellom andre vekster. Det er ikke gunstig for individer med hang til mjøldogg.

Jord til azalea
Rhododendron er surjordsplanter. Jeg har laga jordblanding sjøl til plantene. Ca. fem deler naturtorv, tre deler vanlig jord og to deler barnåler (med kongler). Torva har jeg henta hos Sundland i Stokke. Sundland ligger tvers overfor politistasjonen der vi vestfoldinger skaffer oss pass. Barnålene er fra Undersbo gravplass som er nabo til Furumoa på Torstrand i Larvik. Hvis du ikke er ansatt i Larvik kirkelige fellesråd, bør du ringe før du legger i vei med rive og sekk. Og du kan riste godt på juletreet midt i januar, så får du et bidrag til jordblandinga. NB: Plasttre funker ikke. Rundt 10. januar hvert år kunne jeg høste halvannen bøtte med nåler fra juletrærne i Nanset kjerke der jeg var kjerketjener. Minnet om trærne ligger nå i jorda under en Jolie Madame i Brunlanes. Det er anbefalt å grave ei grop på minst 80 cm i diameter og 40 cm dyp når azaleaen skal i jorda. Det har vi som er født rett etter krigen, veldig godt av, spesielt når vi bor i utkanten av raet og jorda i hagen er full av stein.

Lagt ut 28.mai 2018
Lagt ut på nytt 13.mars 2019 etter en ørliten revisjon