Eventyret om Helen
Maja balkong

«Hvis vi er heldige, kan vi i seine sommerkvelder se en skikkelse som oppsøker rosene som bærer hennes navn.»  Sitatet er  fra et eventyr som sjelden blir fortalt. Noe av innholdet har sin bakgrunn i virkeligheten.
Ernest Henry Wilson – «Chinese» Wilson – født i England i 1876, brukte mange år av sitt liv i Kina og Japan som plantesamler og forsker. 16 år gammel vant han The Queen’s Prize for et arbeid med botanikk, mens han jobba i et gartneri i Birmingham. På kveldene gikk han på  teknisk skole i byen.
I England var iveren stor etter å få fatt i alt det Østen hadde å by på av ukjente planter. Plantefirmaet Veitch gjorde et kupp da de fikk Ernest på laget. Veitch ville bruke han i Kina. Men først blei han sendt over Atlanteren til Arnold Arboretum ved Harvard. Der forklarte direktøren ved arboretet, Sargent, hvordan han skulle handtere frø og planter så de ikke blei ødelagt på reiser som kunne ta flere uker.
Ernest dro med båt fra San Francisco 6. mai 1899 og kom til Hong Kong 3. juni.Kiwi Oppdraget fra Veitch var klart: Hold deg til det du er ute etter «and don’t spend time and money wandering about». Veitch hadde nemlig et dusin plantesamlere på lønningslista.
Etter hvert blei Sargent ved Arnold Arboretum Ernest` viktigste patner. I løpet av sitt ca. trettiårige virke brakte han over 2000 plantearter fra Østen hjem til England og USA. En art ligger i fruktdisken, Actinidia. Den har du  ikke hørt om? Det er ikke så rart. Det er foredla fram flere kultivarer av arten, og en av dem er Kiwi.
I år 1900 kom han over ei rose med sterk honningduft og lange slyngende greiner et sted i det vestlige Kina. Frø blei sendt hjem – og kjærlighetsbrev (det står det riktignok ingenting om på Google). For i april 1902 kom han hjem, og i juni gifta han seg med Helen Ganderton. I 1907 blei rosa beskrevet og  gitt navn etter fru Helen: Rosa Helenae.
Året før var datter Murial Primrose født. Primrose er blomsten som i Norge heter Kusymre – hadde Helen og Ernest vært norske, hadde jenta neppe blitt hetende Muriel Kusymre! Fra 1911 til 16 var Ernest i Japan. Der var de tre sammen i hvert fall i 1914 mens han fotograferte og beskreiv 63 forskjellige sorter av Japans dekorative kirsebærtrær.

Ernest Henry Wilson

I 1930 inntraff tragedien. 15. oktober omkom Helen og Ernest i trafikkulykke i Massachusetts i USA. Samme år lyktes Axel Olsen, grunnlegger av Geografisk have i Kolding i Danmark, med sitt foredlingsarbeid. En strålende nyhet var født: Lykkefund, ei frøplante fra Rosa Helenae. Hos oss er  hun planta på utsida av leveggen, legger seg over den og  danner et tak mellom leveggen og huset.

Lykkefund II 9.juli 12

Lykkefund 24.6.18 kopi

Uten å melde fra kan hun finne på å slenge ut lange skudd i øst og vest. Da må vi ut med hyssing og tau og få orden på damen. Kaskader av små hvite blomster, fire til fem cm. i diameter, med gul midte sender ut duft av honning, så Lykkefund kan høres når haugevis av bier og humler inntar middagen.

Langestrand med tre og barn med snakkeboble og bier

Det minner meg om en solfylt søndag i mai for en del år tilbake. Kjerketjeneren, som her skriver, leste kunngjøringene i kjerka på Langestrand (Larvik), og opplyste at etter gudstjenesten måtte folk skynde  seg ut, stå stille under lindetrærne som var i full blomst og høre etter! Et guddommelig orkester spilte postludium i tretoppene!

HybridanyperLykkefund blomstrer i en lang periode i overgangen juni – juli. Så er det stopp, men utover høsten kommer små oransje nyper i stort antall.
Lykkefund har ei halvsøster eller kanskje det er halvbror, Rosa Helenae «Hybrida«. Hun har litt mindre blomster enn Lykkefund, tar stadig tak i lua og jakka mi med piggene sine når jeg skal stelle henne, mens søster Lykkefund har lite av den slags påfunn. «Hybrida» har vært oppe og snust på mønet 6 m over bakken, men måtte gi tapt i kamp mot en malerkost. Hybridaen tåler det meste av kulde og vind, mens Lykkefund er sartere. De har fått flere halvsøsken etter hvert, bl.a. Rosa Helenae Starkodder. Jeg har valgt å presentere dem som egen gruppe fordi de har sitt spesielle opphav. I hagesentrene er de merka som klatreroser. Flere butikker også i hagesenterkjedene, selger nå disse. Kjøp dem og plant dem!

Helena Hybrida 1

Bildet over viser Hybrida med remontantrosa Alfred Colomb i bakgrunnen. Se også bilder i artikkelen om Albertine.

Lagt ut 13. mai 2018
Revidert 28. februar 2019

På videoen som duft av honning kan du se Helena Hybrida fra 00.09, 18.45 og 19.32, Lykkefund fra 4.38.