New Dawn

«Finnes det ei klatrerose som lukter godt, remonterer og som klarer seg greit her hos oss i sone tre?» That’s the question – og har vært the question i tjue år – nesten.
Så mange omtaler av klatreroser er lest, så mange klatrere er forsøkt – og så mange pistrete skuffelser har stått der med noen få blomster før de har frysi ned neste vinter.
New Dawn sto i mange år på innsida av leveggen på østsida av huset. Der klatra den i stativ festa til leveggen og la seg pent opp i takrenna i underkant av tre meter over bakken. En overflod av blomster til utpå høsten, masse hvitt dryss på bakken og duft?  – Tja, folk med luktesansen intakt, vil si at den lukter godt. For min egen del er ikke luktesansen slik den  var. «Hadde du plommesyltetøy på brødskiva te morran?»  Jeg spurte Per som stod helt oppi nesa mi og skravla. Vi venta på tur for å vise regnestykkene våre til læreren som satt ved kateteret. Jeg håper jeg spurte høflig, Per blei ikke sint. Det stemte, plommesyltetøy hadde vært pålegg hjemme hos Per klokka halv åtte. Det var midt på femtitallet og tannbørsten  var ikke innført i Brunlanes.
Nettstedene «Rosenposten» og «Helpmefind»  er uenige om hvor mye New Dawn lukter. Det kan hende dansken i Rosenposten har vært ute med nesa si på kvelden etter et lett regnvær og amerikaneren i Help har spist hvitløk. Da lukter nok ikke rosene likt.
New Dawn gav seg etter noen år. Stor var overraskelsen da jeg gravde opp rota. Roser liker litt tung jord, så jeg har i mange år blanda leire i rosehol (-hull). Men denne hadde stått i masse leire, mye mer enn jeg kunne huske å ha blanda inn.
Opphavet til rosa er litt spesielt, men ikke så veldig sjeldent blant roser: Den er en mutasjon, en sport blir det kalt i roseverdenen, fra klatrerosa Dr. Walter Van Fleet. «Den berømte modersort hvorfra New Dawn sportede» (i 1930), som Rosenposten skriver på litt gammelmodig dansk.
Mutasjonen medførte at dattera remonterer. Det gjorde ikke moderen, mens moderen kanskje hadde  litt større omfang.
New Dawn har vært mye planta her til lands. Tidligere har Rosenposten hatt opplysninger om  hvilken øvre klimasone rosene tåler. Nå i 2020 ser dette ut til å være tatt vekk, men rosa bør gå bra i sone 5, altså godt innover i landet i Sør-Norge.
Var dette svaret på the question? For min del: Ja, men det er godt mulig jeg ikke har fulgt med i timen. Det er herdigheten som er rosas trumfkort sammenligna med andre kandidater.
Jeg har planta to nye New Dawn. De har jeg hatt plunder med å få i gang. Jeg vet ikke helt hvorfor. I hvert fall var en av dem  fra det tidlige utvalget som ankommer noen hagesentre i ganske små, firkanta potter. Vet ikke hva slags erfaringer folk har med å plante disse. Det kan sikkert gå bra med god jord og godt med vann, men jeg er litt skeptisk.
Jeg har ikke egne bilder av New Dawn. Hvorfor tok jeg ikke bilder av den som koste seg i takrenna?  I andre artikler fins en del bilder som ikke er mine. Denne gangen har jeg ikke stjælt, men fått låne bilde til overskriften, featured image som WordPress kaller det,  av naboen. Han påstår det er fra hagen hans i Helgeroveien 346 . . .

Kan være nyttig å kikke på:
Rosenposten
Helpmefind
Hvordan bruke Rosenposten og HMF, se punkt 6 i artikkelen
Les om klimasoner over og under kartet over Hedmark

Lagt ut 20. mai 2020