I  avisa onsdag 2. januar 2018 omtales ganske  nedslående utsikter for huldra som har vært et offentlig vesen i Lardal i årtier. Per Olav Runningen antyder at hun nå må finne veien tilbake til de dype skoger. Her viser både Runningen og Kvamme, bladfyken fra Granvin som skreiv artikkelen, at de ikke er orientert om hva som egentlig har skjedd i saken. Eller er det noe Runningen ønsker å legge lokk på?
skannLågen II0011Flere observatører som ønsker å være anonyme, så huldra i aksjon etter vedtaket om kommunesammenslåing i februar 2016. Dette ble dokumentert i noen av forslagene i konkurransen om nytt kommunevåpen for Larvik (fristen var 1. mars 2017). Disse viser hva huldra foretok seg. Utkastene var tekstet, men i presentasjonen av våpnene tok ikke nyelarvik.no med tekstene, så allmennheten ble fratatt muligheten til å være korrekt informert. I dette avisinnlegget vises forslagene slik de opprinnelig så ut.
Etter å ha vært i rampelyset siden Dag Terje var ordfører, kunne ikke huldra tenke seg tilbake til en anonym tilværelse. Hun visste nok at hennes dager i Lardal snart var talte, og har tydeligvis klekket ut helt utrolige planer til hulder å være. Hun har villet ut i verden – i alle fall til Larvik, som hun hadde en orrhøne å plukke med. Da valgte hun Lågen istedenfor offentlige transportmidler. Som en skogens dronning har hun nok kjent dragning mot Lågen. Vår observatør forteller at hun lot til å nyte seilasen. Se første skjold.
Dype tjern var hun fortrolig med, men fossefall med ukjent innhold skremte henne. Da hun kom til Kvelde og Holmfoss, slang hun seg opp på brua. Hun var kanskje engstelig for at halen kunne kile seg fast mellom steiner i fossen. skannLågen II0012Og hun var ikke trygg på at danske laksefiskere hadde kjennskap til det norske artsmangfoldet. De kunne bli ivrige etter å få henne på kroken! Og hun hadde sannsynligvis hørt rykter om hva Madsen danske i ubåten hadde gjort. Se skjold der hun entrer brua.
Så kan vår observatør fortelle at han så henne seint på kvelden i nærheten av Festiviteten. Nå var hun jo i Larvik, byen som hadde vært med å sette en stopper for hennes virke som førstedame. Det er rimelig å anta at huldrelysten steg opp i henne, og at hun ville ha hevn. På Runes kontor i Rombergbakken har hun funnet skjoldet til Larvik – de tre seil – og etterpå veien til Tollerodden. Vinden var sterk kan vår observatør fortelle. Hun fikk hjelp av strømmen fra Lågen og rundet Kaffiholmen. Hennes store, hardhudede føtter herdet av skogbunn har tydeligvis fungert utmerket som surfebrett. skannLågen II0013Det så ut som hun nøt surfingen, var kanskje ikke hevngjerrig lenger, og sender Rune ordfører en vennlig tanke: For noen seil den gutten har! Kanskje seil og hulder kunne samarbeide! Surfingen vist på skjold nr. tre.
Så må hun ha fått øye på de to tårna der inne. Hun kan ha tenkt at dette er tårna hun hadde sett på film, og at frendene hennes, hobbitene, bodde i området. Filmen vet vi med sikkerhet at hun hadde sett. Ordfører emeritus Knut Olav Omholt bekrefter at hun var til stede da filmen blei vist på Snæx`n i Svarstad før jul i 2002. skannLågen II0014Vi må anta at skuffelsen har vært stor da hun oppdaget at tårna ikke hadde med frendene å gjøre, men var et makkverk fra Statens veivesen. Så har sannsynligvis huldrelysten fått overtaket, og huldrekreftene gjorde kort prosess med tårna, Larviks nye stolthet. De knakk som fyrstikker. Se skjold fire. Vår observatør forsøkte å stoppe henne, men ble viftet vekk og havnet på hodet i sjøen utenfor Farris Bad.
Så dukket hun opp ute på Mølen. Hva hun skulle der, er ukjent, og hvordan hun kom seg dit, vet vi heller ikke. Men ulike observatører mener at her har hun slått seg til. skannLågen II0016Kan det være dette motstykket til skogen som har tiltrukket henne? Folk fra Norsk Ornitologisk Forening så henne en tidlig søndagsmorgen sitte på en av røysene med ei krone på hodet. En veldig orkesterlyd fylte lufta. Ornitologene kunne gjenkjenne sang fra bl.a. måltrost og nattergal. Det lignet en salme ved reisens slutt. Hvem som hadde kronet henne, vet vi ikke. Hun satt som en dronning, forteller ornitolog Anders Faugstad Mæland. Skjold fem.

Hilsen Lardøl 1970 – 81.