Jeg sendte dette innlegget til Østlandsposten da blomstringa på tindved var svært tydelig, men avisa har ikke tatt det inn. Det er ikke for seint å skille mellom hann- og hunnbusker. Rester av hannblomster er ennå tydelige. Publisert 26.5.18

Noen av Østlandspostens lesere har kanskje tindved i hagen eller vet om plasser der det vokser tindved. Tindved er særbo og har altså hann- og hunnbusker. Blomstringa foregår nå, og er ikke så vanskelig å få øye på.
Blomstene på hunnbusken er gule og 2 til 3 mm. lange. Formen er som en litt tykk sytråd. Hannblomstene består av gulbrune skjell som sitter i en klase, også de 2 til 3 mm. store. De fleste har nå åpna seg og sluppet ut pollen. Når blomstringa er over, kan en se rester av skjella. På hunnbuskene vokser bær der blomstene har sittet. Hvis bær uteblir på buskene, er sannsynligvis årsaken at hann eller hunn mangler.
Jeg vet ikke om hagesentre som selger tindved, skiller mellom kjønn på buskene. De må også ha nådd en viss alder før de blomster, og det er ikke sikkert hagesentrene har buskene så lenge. Hvis en finner ut at den ene typen mangler i hagen, kan en oppsøke områder med tindved og grave opp rotskudd som tindveden er raus med. Veivesenet har planta tindved langs enkelte veistrekninger. Den var bl.a. planta i rundkjøringa i Sollibakken på veien fra Larvik til Stavern, men er blitt fjerna. På Raveien rett før Furulund i Stokke var det i hvert fall før er tindvedfelt. Jeg har sjøl vært der med spade. Bildene er tatt 16. mai.

Hann 3 jpgHunn med tekst to lag jpg